Felhívás Versenykiírás Program Nevezési lap

F E L H Í V Á S

A Komárom-Komárno-i kistérség első hagyományteremtő Jókai bableves és halászlé főzőversenyére.

Néhány Komáromban és Komárnoban élő és tevékenykedő lokálpatrióta vendéglátós és turisztikai szakember elhatározásából született e versenyek megrendezésének gondolata. Hangulatos, családias rendezvényünkkel színesebbé szeretnénk tenni Komárom lakosainak hétköznapjait és a városban tartózkodó turisták szabadidejét.

A Jókai bableves főzőverseny kiírásának fő motivációja az volt, hogy Jókai Mór, a nagy mesemondó Komáromban született és egész életében erősen kötődött Duna parti városunkhoz.

Mindenhol és mindenben a hazai ízeket kereste, de később megismerkedett a francia konyhaművészet praktikáival is.

Műveiben gyakran megörökítette az ételeket is, receptszerű leírást adva róluk.

Ahogy Draveczky Balázs írta:

„Közismert finomsága volt a „füstölt malacköröm babba főzve”. Egyszerű, sűrű bablevesként került Jókaiék asztalára. Nem volt benne sem zöldség, sem kolbászkarikák, még csülökdarabkák és csipedett sem. Azokat mind-mind a későbbi – az ízesítés, a javítgatás, a szakácsi fortélyok és gazdagítás leleményezte - főzeti ma is bele. S ízesítik, díszítik tejföllel, paprikás zsírcseppekkel. Ma már ahány receptkönyv és vendéglátóhely, annyi variációja van. A nagy mesemondó rá sem ismerne, amit ő írásaiban is hol „görögolvasó arany- vagy angyalbakkancsal”, meseszép költői névvel emleget. Mert mint mondta, „olyan nagyszemű bab kell hozzá, mint a görög szerzetesek rózsafüzérje, és az omlós füstölt malacköröm színe arany, formára meg mint az angyalok lábbelije…”

Érzékelhető, hogy aki valamiféle eredeti Jókai bableves receptet keres nem lesz könnyű dolga. A sikerhez vezető biztos út a megfelelő alapanyagok kiválasztása és a nagy elődök tisztelete, akik megalapozták a magyar vendéglátás mára már kissé megcsorbult hírnevét. A Jókai bableves esetében a manapság oly divatos „újragondolás” kordában tartása is célravezető lehet.

A halászléfőzéshez is rövid út vezet. Komáromból vagy Komáromba csak hidakon lehet ki, s bejutni, ebből következik, hogy halért sem kell messzire mennünk

Régebben sok halászmester tevékenykedett a város környékén. Ma már ez nincsen így, azonban a halászléfőzésnek még mindig sok „mestere” van.

Íme, egy kitűnő lehetőség megismertetni magukat! Szívesen fogadjuk a kétnapos főzőversenyre minden vállalkozó kedvű család, baráti társaság és kollektíva nevezését. Főzzön, szórakozzon, izguljon és lakjon jól velünk!

Szervezők